RIVER NEST

RIVER NEST

This project is truly one of those designed by setbacks. The owners fell in love with the setting, sitting on a bank above the river, but a sewer easement through the center of the property, parallel to the road, cut the building envelope in half. Our goal was a 1,400 sq ft home with outside space on the river side of the home.

We started with an attached garage concept, which is very desirable in our snowy climate, but it was forcing a compromise with no patio on the back of the house. We negotiated an agreement with the city staff to allow us to build a breezeway over the 25’ sewer easement. The breezeway was designed and constructed to be removable by forklift in 3 pieces, if it ever becomes necessary to work on the sewer line, buried about 20’ below grade.

The owners had varying taste in the style of home they wanted, one on the more traditional end and one on a more contemporary bent. They also wanted low maintenance materials. The result is a simple gable form with over-sized knee braces and gable end vents for function as well as character. The home is finished with cedar shingle siding with a horizontal corrugated metal wainscot below. We opened the back of the house up with windows and sliding doors, giving great views into the trees and down to the river below. The greatest feature is the back patio perched on the bank with the sound of the river rising up from below.

TEAM

  • Architect:
  • Project Manager:
  • General Contractor:

MDPI LogoLocation:
121 Commerce Street, Ste A
McCall, ID 83638
Phone: 208.634.5707